35,2821$% 0.32
36,7427€% 0.15
44,2464£% 0.11
2.985,24%0,26
4.866,00%0,28
3391727฿%-2.12105
BUENOS AIRES (AA) – Birleşmiş Milletler'e bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'nun (CEPAL/ECLAC) 39. Oturumları, bölge ülkelerinden üst düzey yetkililerin katılımıyla Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te başladı.
Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Arjantin'in iki yıl sürecek CEPAL'in geçici başkanlığını üstlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Fernandez, Latin Amerika'daki mevcut durumun, bölge hakkındaki politikaları tasarlamak ve çözüm üretmek için eleştirel bir bakış ve yenilikçi cevaplar gerektirdiğinin altını çizdi.
Küresel sorunlara işaret eden Fernandez, 39. CEPAL oturumlarının, "Pandemi sonrası ve savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin bir sonucu olarak bizi yaratıcı bir şekilde yeni zorluklarla yüzleşmeyi gerektiren çok karmaşık bir uluslararası ortamda" gerçekleştiğini söyledi.
Fernandez, üretimde uygulanan bilim ve teknoloji ile bölgesel kalkınmaya değinerek, iş istihdamının altını çizdi ve "İş olmadan gelecek olmaz, iyi iş olmadan sosyal adalet olmaz." dedi.
– Guterres, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için teşvik planı çağrısında bulundu
Oturumların açılışında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gönderdiği video mesaj gösterildi.
CEPAL oturumlarının kritik bir döneme denk geldiğini belirten Guterres, "Salgının etkilerine, Ukrayna'daki savaşın neden olduğu etkiler de ekleniyor. CEPAL, bölge ekonomisinin bu yıl yalnızca yüzde 2,7 oranında büyüyeceğini ve 16 ülkenin pandemi öncesindeki gayrisafi yurt içi hasıla seviyelerine yeniden ulaşamadığını öngörüyor." dedi.
Guterres, "Latin Amerika'daki önemli hükümetlerin brüt kamu borcu 20 yıldır aynı seviyelerde, 6 Karayip ülkesinde ise şimdiden GSYİH'nın yüzde 90'ını aşıyor ve sürdürülebilir bir toparlanma için kapasitelerini zayıflatıyor." diye konuştu.
Bölgenin iklim değişikliğine karşı savunmasız olduğunu aktaran Guterres, "Orta gelirli ülkeler de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınması için büyük bir destek sunan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başlatılması adına bir teşvik planı çağrısında bulunuyorum. Çok taraflı bankalar gelişmekte olan ülkeler için imtiyazlı finansmanı, risk iştahını artırmalı ve fonların ihtiyacı olan tüm ülkelere ulaşması için kredi verme şartlarını kaldırmalı." ifadelerini kullandı.
CEPAL Genel Sekreteri Jose Manuel Salazar-Xirinachs da, oturumlarda ele alınacak "Latin Amerika ve Karayipler'deki kalkınma modelinin dönüşümüne doğru: üretim, kapsama ve sürdürülebilirlik" isimli bölgenin durumu hakkında hazırlanan belgeyi tanıttı.
Hafta ortasına kadar sürecek oturumlarda bölge hakkındaki sosyoekonomik konuların yer aldığı seminerler düzenlenecek.
Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu, ekonomik araştırmalar yapmak ve bölgenin ekonomik-sosyal kalkınmasını desteklemek amacıyla 1948'de kuruldu.
Merkezi Şili'nin başkenti Santiago'da bulunan komisyonun 46 üye ile 14 ortak ülkesi bulunuyor.
Türkiye'nin CEPAL üyeliği 2017 yılında onaylanmıştı.
PTT bayrağı, kurumun 182. yılı dolayısıyla İstanbul Boğazı'nda dalgalanıyor