MEVLİD KANDİLİ NEDİR?
Mevlid, sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelir. Mevlid Kandili ise tüm insanlık için iki cihan güneşi olan, Allah Teâlâ’nın da Kur’ân-ı Kerîm’de “Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.” buyurduğu Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür.
MEVLİD GELENEĞİMİZ VE EFENDİMİZİN DOĞUMU
Resûl-i Ekrem Efendimiz, Habeşistan’ın Yemen valisi Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkmak üzere Mekke’ye saldırdığı ve Fil Vakası denilen olayın meydana geldiği yıl doğmuştur. Tarih olarak Rebîülevvel ayının 12’nci Pazartesi günü, milâdî 20 Nisan 571’de doğmuştur. Mevlid kutlamaları ise Osmanlı padişahlarından II. Selim’in minarelerde kandil yaktırmasıyla Mevlid Kandili olarak kültürümüzde yerini almıştır.
Bu ayın, yani Rebiülevvel ayının fazileti içerisinde Efendimizin dünyaya gelmiş olmasıdır. Efendimiz dünyaya gelmeden önceki bütün kutsal kitaplarda Hz. Muhammed’in dünyaya geleceği bildirilmiş ve ahd alınmıştır. Efendimiz dünyaya gelmeden önce her yerde ahlaksızlık çoğalmış ve kötülükler artmıştı. Peygamber Efendimizin dünyaya gelişi bunların sonu olmuştur.
Peygamber Efendimizin doğumunu konu eden Türk âlim Süleyman Çelebi tarafından kaleme alınan “Vesîletü’n Necât” (Kurtuluş Vesilesi) eserinde Peygamber Efendimiz ile ilgili “Semavat ve zemin O’nun doğuşu ile nura gark olmuştur.” Şeklinde geçmektedir. Hakikati arayan insanlar, Peygamber Efendimizin sancağı altında yürümüş ve kıyamete kadar da yürümeye devam edecektir.
DOĞUM GÜNÜNDE YAŞANAN HADİSELER
Peygamberimizin doğduğu gün birçok hadise meydana gelmiştir. Bunlardan bazıları şu şekildedir: İran şahlarının yaşadığı sarayda 12 şerefe yıkılmış, ateşe tapanların bin yıldır yanan ateşi sönmüş. Lut civarında Sedun nehri akıntı yönünü değiştirmiş, Sava şehrinin gölü kurumuş, Kâbe’deki putların hepsi yere düşüp kırılmıştır.
“KANDİLLER KUTLU ZAMAN DİLİMLERİDİR”
Kandiller; öze dönüşün, yüce Allah’a yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş kalplerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.
TAZELENME MEVSİMİ
İşte Mevlid gecesi de insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz.Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlakıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.
KANDİL GECESİ NASIL İBADET EDİLİR, NELER YAPILIR?
Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv-ü mağfirete nail olma, ecr-ü sevap kazanma, manevi terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza-i İlahiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazılarını maddeler hâlinde sıralayabiliriz:
- Kur’ân–ı Kerîm okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
- Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e salât-ü selamlar getirilmeli;
- O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Kaza, nafile namazlar kılınmalı.
- Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayati meselelerde derin düşüncelere girilmeli.
- Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı ve şimdinin ve geleceğin plan ve programı belirlenmeli.
- Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
- Zikir,ve tesbihat çekilmeli ( İstiğfar, kelime-i Tevhid )
- Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız doğrultusunda rızaları alınmalı. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı;
- Kederli yüzler güldürülmeli. Kişi kendine ve diğer mümin kardeşlerine hatta isimleriyle dualar etmeli.
- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.
- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
Kandil geceleri sadece ışıklarıyla gecelerimizi değil, aynı zamanda manevi feyziyle daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran geceler olarak değerlendirilmelidir. Bu minvalde her birinizin Mevlid Kandilini en içten dileklerimle kutluyorum.
(Kaynak: CAMİA)