38,0987$% 0.14
43,7111€% 0.03
51,0103£% -0.01
4.070,11%0,20
6.697,00%0,22
฿%
ANKARA – Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Türk-Alman Medya Forumu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.
Üç oturumda gerçekleştirilen etkinlikte; Türk-Alman medya ilişkileri, dezenformasyonla mücadele ve diaspora medyasının iki ülke ilişkilerindeki rolü ele alındı.
Ortak Hikâyeler, Ortak Medya
İlk oturum, “İki Ülke, Ortak Hikâyeler: Medyada Türk-Alman İşbirliği” başlığıyla düzenlendi. Oturumun moderatörlüğünü Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız üstlenirken, Almanya’nın eski Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Hürriyet Gazetesi Avrupa Koordinatörü Ahmet Külahçı, Stern Dergisi Diplomasi Muhabiri Steffen Gassel ve TV Berlin Genel Yayın Yönetmeni Dursun Yiğit konuşmacı olarak yer aldı.
Diaspora ve Kültürel Temsil
İkinci oturumda “Almanya’daki Türk Diasporası: Temsil ve Kültürel İlişkilerde Medyanın Rolü” konusu işlendi. Türkiye Araştırmalar Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Enes Bayraklı’nın moderatörlüğünü yaptığı oturumda, IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik, Kanal Avrupa Genel Müdürü Ali Paşa Akbaş ve Türk-Alman Üniversitesi’nden Dr. Büşra Fadim Sarıkaya Tünalp konuşma yaptı.
Dezenformasyonla Mücadele
Üçüncü oturum “Dezenformasyon Çağında Medyanın Sorumluluğu” başlığı altında gerçekleşti. Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş’ın yaptığı oturumda, siyasi analist ve gazeteci Klaus Jürgens, shiftdelete.net Kurucusu Hakkı Alkan, Anadolu Ajansı Teyit Hattı Müdürü Ömer Faruk Görçin ve NRW Haber Genel Yayın Yönetmeni Hayrettin Özcan görüşlerini paylaştı.
Prof. Dr. Fahrettin Altun: “Hakikatin Temsilinde Medya İşbirliği Şart”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, açılış konuşmasında, etkinliğin amacının medya alanında işbirliklerini geliştirmek, stratejik bir diyalog zemini kurmak ve küresel sorunlara çözüm aramak olduğunu belirtti.
Konuşmasında, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusundaki kararlılığına vurgu yapan Altun, İsrail’in Filistin’de uyguladığı şiddete dikkat çekerek, “Bu insanlık trajedisi son bulmalı, dünya bu konuda Türkiye’nin yanında durmalıdır” dedi.
Dezenformasyonla mücadelede medyanın rolüne dikkat çeken Altun, terör örgütlerine medya aracılığıyla propaganda imkânı sunulmasının hakikat ve kamu düzenine zarar verdiğini vurguladı.
Altun ayrıca, Türkiye ve Almanya arasında güçlü tarihsel bağlara dikkat çekerek, medya ve iletişim alanındaki işbirliklerinin iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağını belirtti.
Irkçılığın insanlık suçu olduğunu söyleyen Altun, Avrupa’da yükselen ayrımcı söylemler karşısında ortak mücadele çağrısı yaptı.
Akif Çağatay Kılıç: “Türkiye-Almanya İlişkileri Güçlü Bir Geçmişe Sahip”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ise konuşmasında Türkiye-Almanya ilişkilerinin 300 yıllık bir geçmişe dayandığını hatırlatarak, bu güçlü temelin medya aracılığıyla daha da pekiştirilebileceğini belirtti.
Bazı Alman medya organlarının Türkiye’ye yönelik ön yargılı tutumlarına da değinen Kılıç, “Eleştiri ile algı yönetimi birbirinden ayrılmalıdır.
Gerçek dışı yansıtılan içerikler hem Türkiye’yi hem de Almanya’daki Türk toplumunu olumsuz etkilemektedir” dedi.
Kılıç ayrıca Almanya’da faaliyet gösteren bazı kişilerin Türkiye’ye karşı olumsuz kampanyalara medya aracılığıyla zemin bulduğunu, bu durumun kamuoyunu manipüle ettiğini belirterek, Alman kamuoyuna “ırkçılığın yükseliş sebeplerini sorgulama” çağrısı yaptı.
Her iki yetkili de konuşmalarında, Türkiye-Almanya medya işbirliğinin güçlendirilmesinin bölgesel ve küresel barış açısından da önemli bir katkı sunacağı görüşünde birleşti.
Putin, başkan olduğu sürece gıyaben savaş suçlarından yargılanmayacak!..