34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
3113278฿%-0.9412
AOK Hessen Etnik Pazarlama Koordinatörü Necati SUÖZER, Diş protezi ile gelen soruları özet olarak, bilgilerinize sunuyor:
Protezler, diş kaplaması, köprüler ve takma dişlerdir. Sigorta kurumları teşhise göre“katkı” olarak bir sabit meblağı (Festzuschuss) öderler.
Yani sigorta kurumunuz tıbbi bakımdan gerekli tedavi masraflarının % 60 sini öder.
Son beş yıl içerisinde her takvim yılında en az bir kez koruyucu muayeneye gittiyseniz (Bonus defteri!) o zaman size ödenecek para yardımı %70’a, 10 yıl sonra ise %75’e çıkar.
Tedavi ve Masraf Planlaması
Diş protezi yapılmadan önce diş doktoru bir “tedavi ve masraf planı” (Heil-und Kostenplan) oluşturur.
Bu planda diş doktoru tarafından tavsiye edilen veya onların arzu ettiği ama tıbbi olarak gerekli olanların dışında kalan işlemler de yer almaktadır.
Daha pahalı bir protez yaptırmak isterseniz, o zaman bu meblağın üzerine çıkan masrafları kendinizin ödemesi gerekir.
Tedavi ve masraf planını, sigorta kurumunuzun hangi masrafları ödediğinden ve hangi masrafların sizin tarafınızdan ödemesi gerektiğinden emin olduktan sonra imzalayın.
Tedaviden sonra sizin ödemeniz gereken kısımla ilgili bir fatura verilir. Bu “katılım payı” (Eigenanteil) olarak adlandırılan kısımdır.
Fakat düşük gelirliyseniz sigorta kurumunuza “mağduriyet durumu düzenlemesini” (Härtefallregelung) sormanız gerekebilir:
Düşük gelirli kişiler diş protezi için daha yüksek bir para yardımı alabilirler.
Böyle durumlarda tedavi öncesinde sigorta kurumuyla görüşerek katılım payının düşürülebilmesi hususunu açıklığa kavuşturmanız gerekir.
Düşük gelir sınırları Brüt miktar € olarak
Bunların haricinde tamamlayıcı diş protezi özel sigortasıda yaptırmanız, ödeyeceğiniz katkı payı miktarını azaltmış olursunuz.
Karadağ'da yeniden maske zorunluluğu getirildi