34,3702$% -0.04
36,5159€% -0.08
43,8710£% -0.02
2.882,14%0,35
4.887,00%0,47
2991686฿%-1.68426
FRANKFURT/EUTURKHABER-Aramızdan ayrılışının 86. yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’de, Kıbrıs ve tüm dış temsilciliklerde anma törenleri düzenlendi.
Almanya’nın Hessen Bölgesi, Frankfurt Başkonsolosluğu da, Türk Kültür Merkez binasında anma programı düzenledi. Frankfurt Başkonsolosu Nagihan İlknur Akdevelioğlu, başkonsolosluk personeli, Türk Kültürü ve Türkçe öğretmenleri, sivil toplum kuruluşları yönetici ve temsilcileri ve çok sayıda davetli anma programında yerini aldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra, Başkonsolos İlknur Akdevelioğlu, günün anlam ve önemini dile getiren bir konuşma yaptı. Atatürk’ün hayatı Türkiye’ye kattıklarını dile getiren Akdevelioğlu;
Mustafa olarak doğdu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak aramızdan ayrıldı
”O, yaslı bir evde ve yaslı bir ülkede büyüdü. Ama ruhu, zekası, aklı ve hedefleriyle onu hayata başladığı koordinatların çok daha ötesine taşıyacak bir hayat yaşadı. Mustafa olarak doğdu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak bu dünyadan ayrıldı.
Ama daha da önemlisi, dağılan bir Osmanlı İmparatorluğu, Anadoluda Cumhuriyet olarak yeniden doğdu. Modern ve güçlü, çalışkan eğitimli bir millet meydana getirmek için mücadele verdi” dedi.
Dondurulmuş bir Atatürk ve Atatürkçülük bize göre değil
Atatürk’e dogmatik bağlanmaya, onu tanrılaştırmaya gerek olmadığını vurgulayan Akdevelioğlu. Atatürk’ü ve ideolojisini dondurmaya, onu anlamsız yaklaşımlara hapsetmeye, katı, soğuk, düşmanca ve bronz heykellerle özdeşleştirmeye gerek olmadığını belirterek;
”Dondurulmuş bir Atatürk ve Atatürkçülük bize göre değil. Onu donduramazsınız, geçtiğimiz 86 yıl bize bunu gösterdi. Dünya, Türkiye ve bizler değişirken, Atatürk olan sevgimiz de baki kaldı.
Ben Atatürk’e baktığımda, çalışkan, stratejik düşünen ve mücadeleci bir savaşçı olmasının ötesinde, nazik ince, şık, kültürlüydü. Bilgiye aşıktı, bilim ve akıl onun için hayattaki en önemli mürşitti.
Hayatın hiçbir yönünü ihmal etmediği gibi, dış dünyaya çok açık birisiydi. Savaştığı insanlarla barışabiliyor, onlarla aynı masaya oturup konuşabiliyor, intikam alma ya da düşmanlık gibi bir sürece girmeden işbirliği halinde yürümeye çabalıyordu.
Devletimizin banisi ve milletimizin fedakar sadık hadimi, insanlık idealinin aşık ve mümtaz siması, bütün hayatında bize ruhundaki ateşten canlılık verdin.
Emin ol, aziz hatıran sönmez meşale olarak ruhlarımızı daima ateşli ve uyanık tutacaktır. Ruhu şad olsun…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son anlarını konu alan bir video sunumu gerçekleşti.
Türk Kültürü ve Türkçe öğretmeni Tuğçe Ünlü’nün okuduğu ‘Atatürkten son mektup!..’ adlı şiir, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Çukuroğlu’nun anlatımıyla ‘Mustafa Kemal Atatürk ‘video gösterimi izlendi.
Türk Kültürü ve Türkçe öğretmenlerinden Özlem Bağkur Kızılkan, Uğur İbiş, Nuri Can Ünlü, Selçuk Yaşar ve Yunus Tutar’ın seslendirdiği sevdiği eserlerden sonra anma programı sona erdi.
Dünyaya gelmiş geçmiş ve geçmiş en büyük lider Atatürk’ü saygıyla anıyoruz!..