35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
3382494฿%-1.41941
BELGRAD/EUTURKHABER-Belgrad kuşatması, gelecek nesillere barış içinde yaşamanın, hoşgörünün ve uluslararası dayanışmanın erdemini hatırlatmak amacıyla Tuna Bayramı ismiyle bu sene 38.’si yapılan etkinliklerle kutlandı.
Yoğun ilgi gören programa Türk Macar İş Adamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan’ın Fahri Konsolosu Dr. Osman Şahbaz, Bosna Hersek Budapeşte Büyükelçisi Biljana Gutic Bjelica, Litvanya Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçi Vekili Miglė Jurgita Jankauskienė, Hırvatistan Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçi Dr. Mladen Andrić, Sırbistan Budapeşte Büyükelçiliği Başkonsolos Svetlana Stanković, Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası Turizm ve Hizmet Sektör Bölüm Başkanı Bártfai Endre, Gölbaşı Askerler Derneği Başkanı Bajzák Krisztián, Reformcu Hristiyan Papazı Kovács Dávid Emil, Macaristan Parlamentosu Sırp Temsilcisi Alexov Lyubomir, Macaristan Denizcilik Derneği Başkanı Bauer József, MTA Tarım Bilimleri kamu yönetim kurulu üyesi Dr. Polls Mouner ve daha birçok ülkenin diplomat ve temsilcileri katıldı.
Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság Derneği Genel Sekreteri Bóta László ve Szabó Zoltán’ın sunumu ve organizatörlüğünde gerçekleşen program önce günün önemine binaen yapılan açılış konuşmasıyla başladı.
Mehter Marşı, Tuna Nehri Akmam Diyor, Estergon Kalesi Marşı dinleyicileri büyüledi
Müzisyenler Básits Branka, Wertetics Szlobodán, Eredics Dávid, Ressam ve halk müziği sanatçısı Ambrus Edit, Osmanlı Askeri Marşlarından örnekler sundu. Zurna, def ve armonika eşliğinde söylenen Plevne Mehter Marşı, Tuna Nehri akmam diyor, Estergon Kalesi Marşı dinleyicileri büyüledi.
Müteveffa Kobzos Kiss Tamás’ın okuduğu Estergon Kalesi marşı da ayrı bir ilgi gördü.
Tuna Nehri kıyısındaki programda; Şair József Attila’nın Annem KUN dediği, 1936 yılında yazdığı TUNA’DA şiirinin her bir dörtlüğünü bir diplomat okudu.
Tuna nehrine bıraktığımız çiçekler Tuna’ya değil insanlığın ortak değerlerinedir
Törende bir konuşma yapan Türk Macar İş adamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Dr. Osman Şahbaz, çok uzun bir geçmişi olan Tuna bayramının her yıl yeni etkinlikle kutlanmasına vesile olan organizasyon kurulu yetkilisi Bóta László ve katılımcı ülke temsilcilerine teşekkür edip ”Jozsef Attila’nın Tuna’da” şiirini okuyarak başladı.
Dr. Osman Şahbaz, Macaristan ve Tuna’ya kıyısı olan ülkelerin Türkiye için öneminin altını çizerek belirttikten sonra ‘’ Özellikle bütün dünyayı etkisi altına alan Ukrayna – Rusya ve İsrail’in Filistin, Gazze, Han Yunus, Refah’taki soykırımı insanlığın vicdanını kanatmaktadır.
Sizleri Türk halkı adına selamlıyor, iş birliğimizin her platformda devam etmesini temenni ediyorum.
Bugün Tuna nehrine bıraktığımız bu çiçekler Tuna’ya değil irfan ve hikmet sahibi insanlığın ortak değerlerinedir’’ diyerek sözlerini tamamladı.
Osmanlı askeri marşları, katılımcı ülkelere ait müzik dinletileri ve okunan şiirlerden sonra denizci askerlerle birlikte katılımcılar ülkelerinin bayrakları taşıyan çelenkleri hazırlanan barış kayığına taşıdılar.
Kıyıdan uzaklaşan barış kayığındaki denizci askerler top atışları eşliğinde çelenkleri Tuna nehrinin sularına bıraktı.
Fahri Konsolos Dr. Şahbaz, Gölbaşı Askerler Derneği Başkanı Bajzák Krisztián’a bir Türk Bayrağı hediye etti. Katılımcıların birbirini tebrik etmesi ve bir sene sonra yapılacak programda buluşma dilekleriyle program sona erdi.
Belgrad’ın ilk kuşatması Osmanlı Sultanı I. Murad tarafından gerçekleştirilmişti. Sultan I. Murad Hüdavendigar, Macarların elinde bulunan Belgrad’ı almak için harekete geçmesine rağmen ilk seferde başarıya ulaşamadı.
Belgrad Kuşatması veya bilinen diğer adıyla Nándorfehérvár Kuşatması, 1456 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Macaristan Krallığı’nın elinde olan Belgrad’ı 2. kez fetih girişimidir.
Macar Krallığı, Sırplar ve Haçlı birliklerine karşı mücadele eden Osmanlı askeri, muharebe alanını zafer nidaları atamadan terk etmek zorunda kalmıştır.
Belgrad’ın Osmanlı İmparatorluğu için ne kadar mühim bir kale olduğunun farkında olan Kanuni Sultan Süleyman, dedesi Fatih Sultan Mehmet Han’ın yarıda bıraktığı işi 1521 yılında tamamlayarak kaleyi fethetti.
Belgrad şehri 1830 yılına kadar Osmanlı himayesinde kaldı, halkına adaletle hükmetti. Devrin Avrupa Devletleri için Belgrad Kuşatması Hristiyanlığın kaderini belirlemiştir.
Graben-Neudorf DİTİB Ayasofya Camii’nin temeli dualarla atıldı!..