34,3122$% 0.21
37,2200€% -0.48
44,4322£% 0.46
3.017,79%-0,07
5.060,00%-0,18
2352442฿%-1.2946
ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlıkta da sıfır atık politikasını hassasiyetle uyguladıklarını belirterek, "En geniş diplomatik ağa sahip 5 ülkeden birisi olarak 257 misyonumuzla sıfır atık politikamızı dünya çapında anlattık." dedi.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katıldığı büyükelçiler ve eşleri için düzenlenen "Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık" temalı programda konuştu.
Bireysel davranışların, küresel etkilere yol açtığı bir dönemde yaşandığını, insanların her bir ferdinin dünyanın hem öznesi hem nesnesi olduğunu anlatan Çavuşoğlu, bu bağlamda atık konusunun çarpıcı bir örnek olduğunu söyledi.
Nüfusu 8 milyarı aşan dünyada, tüketimin örneği görülmemiş bir seviyeye yükseldiğini; insanlığın yılda 2 milyar tondan fazla evsel atık ürettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu miktarın 2050'de 3,5 milyar tona yaklaşacağını dile getirdi.
Bakan Çavuşoğlu, dünyanın bu atıkların üçte birinden fazlasını güvenli şekilde dönüştüremediğini, Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı'nın da atık sorununu 3 büyük tehdit arasında saydığını anımsattı.
– 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü
Türkiye'nin bu konudaki çabasına değinen Çavuşoğlu, "İsrafın haram olduğu bir dinin, yerde ekmek gördü mü öpüp alnına koyan bir medeniyetin mensupları olarak, bu tehdide karşı öncü bir rol üstlendik." dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, "Afrika ve Arakan başta olmak üzere birçok kanayan yarada küresel vicdanın sesi olan Sayın Hanımefendi’nin (Emine Erdoğan) himayelerinde çalışmalarımızı başlattık. En geniş diplomatik ağa sahip 5 ülkeden birisi olarak 257 misyonumuzla sıfır atık politikamızı dünya çapında anlattık." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Eylül 2022'de imzaladığı Küresel Taahhüt Belgesi'nin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ardından, Sıfır Atık karar tasarımız, BM Genel Kurulu’nda 106 ülkenin ortak sunuculuğunda konsensüsle kabul edildi. Başta ortak sunucular olmak üzere destek veren bütün ülkelere teşekkür ediyoruz. Şimdi 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü kapsamında Sayın Hanımefendi’nin hitap edecekleri bir BM toplantısı ve Danışma Kurulu tesisi üzerinde çalışıyoruz. Genel Sekreter ile de görüşüyoruz. Sayın Hanımefendi de uygun görürlerse 30 Mart'ta New York'ta gerçekleştirmek için çalışıyoruz."
Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda da (ADF) sıfır atık konusunu ele alacaklarını belirterek, bu önemli gelişmelerin Cumhuriyetin 100'üncü, Hariciye teşkilatlarının 500'üncü yılı olan 2023'e denk gelecek olmasını ayrıca anlamlı bulduklarını söyledi.
– Dışişleri Bakanlığı sıfır atık politikası uyguluyor
Dışişleri Bakanlığında da sıfır atık politikasını hassasiyetle uyguladıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, Şubat 2019'dan bu yana 190 ton malzemeyi geri dönüşüme gönderdiklerini ifade etti.
Çavuşoğlu, "Gıda artıklarından 1,5 ton kompost ürettik ve bahçemizde kullandık. Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak bu beni özellikle mutlu ediyor. Öte yandan evsel atıkları, ısı ve elektriğe dönüştüren santraller kuran firmalarımız, yurt dışında da gerçekten yüz akı projeler ve çalışmalar yapıyor. Büyükelçiliklerimiz, bütün iş dünyamıza olduğu gibi bu firmalarımıza da güçlü destek veriyor." diye konuştu.
77 yıl önce bugün, 17 Ocak 1946'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilk toplantısının yapıldığını belirten Çavuşoğlu, şu anki belirsizlikler çağında BM'ye her zamankinden daha fazla rol düştüğünü vurguladı.
Çavuşoğlu, geçen hafta 3 Afrika ülkesine yaptığı ziyaretine değinerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 'daha adil dünya' çağrısının etkisini bir kez daha gördük. Kendilerinin liderliğinde, Libya’dan Suriye’ye ve Afganistan’a, Ukrayna’dan arabuluculuk konularına kadar geniş yelpazede BM ile birlikte çalışıyoruz." dedi.
İnsanlığı tehdit eden çevre konularını da bu çabalara daha güçlü şekilde dahil ettiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, sıfır atık hareketinin küresel bir farkındalık girişimi olarak gelecek nesillere miras kalacağını söyledi.
Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a bu anlamlı programı düzenlediği, sıfır atık konusundaki rehberliği ve gayretleri dolayısıyla teşekkürlerini iletti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çalışmalarına da değinen Çavuşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti.
Programda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'un yanı sıra uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcileri de yer aldı.
Öte yandan Büyükelçilerin de eşleriyle katıldığı "Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık" programındaki yemek menüsü tamamen sıfır atık prensibiyle hazırlandı.
(Bitti)
Milli Eğitim Bakanı Özer, Mesleki Beceri Seferberliği Tanıtım Programı'nda konuştu: