34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
3400783฿%-0.41577
Farklı Çözüm, Faizsiz, Farksız, İktisat ve Ticaret Ortak Pazar “Asrın Ahiliği” Sistemi günümüzde ortaya çıkan ekonomik ve sosyal sorunlara adil, kalıcı ve insana odaklı farklı çözümler sunan bir ekonomik modeldir.
Bu model, iş insanları, ilim adamları ve İdareciler işbirliği ile uygulanır.
Toplumsal ve ekonomik ilişkilerde denge, adalet ve ahlaki değerlerin yeniden tesis ve inşa edilmesini ve korunmasını amaçlar.
1. Ahîlik sistemi, 13. yüzyılda Anadolu’da Ahî Evran tarafından temelleri atılmış olan ve İslam ahlakına dayanan bir esnaf ve zanaatkâr teşkilatıdır. Bu sistem, toplumda ahlaki bir ekonomiyi yaygınlaştırmayı ve bireyler arası dayanışmayı artırmayı hedefler.
Ahîlik sistemi ile;
İş ahlakı, doğruluk ve dürüstlük esas alınır.
Esnaf ve zanaatkârlar, üretimde kaliteyi ve adaleti gözetir.
Zengin ve fakir arasında yardımlaşma ile sosyal dayanışma ve diyalog güçlenir.
2. Asrın Ahîliği Farklı Çözüm modern ekonomideki eksiklikleri gidermek için Ahîlik sisteminin değerlerini günümüz koşullarına uyarlayarak uygulanmasını önerir.
Bu uygulama; Ahlaklı ticaret, azami derecede verimlilik, nitelikli iş gücü ve topluma katkı sunmayı hedefler.
3. Kur’an İktisadı
Kur’an iktisadı, İslam’ın Ahlâk ve hukuk prensiplerine uygun bir ekonomik sistemdir. Temel değerleri şunlardır:
Adalet ve Doğruluk: Kur’an iktisadı, gelir ve servet dağılımında adaletin sağlanmasını amaçlar. Zekât, Karz-ı Hasen, Sadaka ve Vakıf gibi araçlarla, servetin dar bir kesimde toplanması engellenir.
Faiz Yasağı (Riba): Faiz, gelir elde etmenin en kolay (sen çalış ben yiyim) yollarından biri olarak görülse de;
Kur’an iktisadında yasaktır. Bunun yerine, ticaret ve üretim yoluyla kazanç sağlanması teşvik edilir.
Sosyal Sorumluluk: Ekonomik faaliyetlerin topluma zarar vermemesi, çevreyi koruması ve sosyal fayda gözetmesi gerekir. Zekât, Karz-ı Hasen ve infak gibi sosyal yardım yöntemleri teşvik edilir.
Kur’an iktisadı, servetin sadece belirli bir grubun elinde toplanmasını önlemeyi amaçlar.
Bu amaçla, ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı kolaylaştıracak zekât, sadaka ve vakıf sistemleri gibi kurumsal yapılar geliştirilmiştir.
4. Faiz’siz ve Fark’sız Ekonomi
Faizsiz ve Fark’sız ekonomi, sermayenin rant (havadan gelir) elde etmesine karşı çıkarak, Ticaret, üretim ve emek odaklı bir finansman sistemini öngörür.
Temel ilkeleri ise şu şekildedir:
Kar-zarar ortaklığı esasına göre çalışır.
Kar-Zarar Ortaklığı; Kar ve zararın paylaşıldığı bu sistemde, yatırımcılar ve girişimciler bir risk ve sorumluluk paylaşımı içindedir.
Murabaha ve İcara Sistemleri: Katılım sistemi, faiz yerine murabaha (maliyet+kar) ve icara (kira) gibi yöntemlerle finans sağlar.
Faizsiz ekonomi modelinin faydaları:
Toplumdaki finansal bağımlılığı azaltır ve borç yükünü hafifletir.
Ekonominin sürdürülebilirliğini artırır.
“Ticarette Azami Verim ve Bereket”
Toplumsal refahı destekleyerek fakirleşme (muhtaciyet) riskini azaltır.
“Ticarette Azami Verim ve Bereket”
5. Farklı Çözüm Asrın Ahîliği ve Faizsiz Ekonomi Modeli
Farklı Cözüm Asrın Ahîliği ve faizsiz ekonomi, Kur’an iktisadının temel ilkelerinin daha geniş bir toplumda uygulanması için bütüncül bir model olarak önerilmektedir.
Bu modelde, faizsiz ve Fark’sız finansal sistemlerin yanında iş dünyasında Ahlâk, sorumluluk ve adalet ilkeleriyle hareket edilmesi teşvik edilir.
Buna göre önerilen ekonomi modelinin temel adımları şu şekildedir:
1. Ekonomik Bağımsızlık: Ülkelerin, üretime ve Ticarete dayalı bir sistem geliştirerek dış finansman kaynaklarına (Batıya) bağımlılıktan kurtulması sağlanır.
2. Denk Bütçe: Gelir ve giderlerin dengeli yönetildiği, borç yükünün azaltıldığı bir bütçe planlaması yapılır.
3. Toplumsal Dayanışma: Ahîlik prensiplerine dayalı bir iş ahlâkı ile zengin ve fakir arasındaki dengesiz uçurum azaltılır.
Toplumda sosyal yardımlaşma ve adil gelir dağılımı teşvik edilir.
4. Girişimcilik ve İnovasyon: Kar-zarar ortaklığına dayalı yeni girişimcilik (mucitlik – proje) modelleri desteklenir, üretim odaklı bir ekonomiye geçiş sağlanır.
Farklı Çözüm Asrın Ahîliği ve faizsiz ekonomi modeli, sadece bireyler için değil, toplum genelinde sürdürülebilir bir ekonomik denge kurmayı hedefler.
Bu model, ekonomiyi birey ve topluma fayda sağlama temeli üzerine inşa ederek; güven, adalet, sorumluluk ve üretkenlik gibi değerleri ön plana çıkartarak uygulamaktadır.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Türkiye’ye geliyor!..