35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
3382494฿%-1.41941
FRANKFURT/EUTURKHABER-Frankfurt Türk Cami Dernekleri Çalışma Birliği çok sayıda üst düzey katılımcının teşrif ettiği geniş katılımlı bir iftar programı düzenledi.
Frankfurt’un en eski ve köklü cami derneklerinden birisi olan Hamidiye Camii mekanında verilen iftar programına Başkonsolos Erdem Tunçer, Frankfurt Belediye Başkanı Mike Josef, Frankfurt Şehir Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Fas Başkonsolosu Khalifa Ait Chaib, ABD Başkonsolosluğu temsilcisi Michael Garrote, Frankfurt Emniyet Müdürü Stefan Müller, Eyalet Milletvekilleri Turgut Yüksel, Yankı Pürsün, Frankfurt Yabancılar Meclisi Başkanı Jumas Medoff, Frankfurt Şehir Meclisi Üyesi Ömer Zengin, Haham Andrew Steiman, Frankfurt Yahudi Cemaati temsilcisi Michaela Fuhrmann, Katolik Kilisesi Limburg Piskoposluğu Müslümanlarla Diyalog Sorumlusu Dr. Frank Van der Velden, Yahudi-Müslüman Eğitim Kuruluşu Maimonides Başkanı Mustafa Cimşit, Eğitim Ataşesi Dr. Muhammet Fatih Kılıç, Frankfurt Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Dr. hc. Edmund Weber, Prof. Dr. Bernd Trocholepyczy, Arap/Fas Cami Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Mohamed Seddadi, Rat der Religionen Frankfurt Başkanı Nura Froemel, Frankfurt Yabancılar Meclisi ayrımcılıkla mücadele sorumlusu Dr. Dr. Seyed Shahram Iranbomy, KUBI Başkanı Arif Arslaner, DTGB Başkanı Turgut Sezgin, TG Hessen Başkanı Atila Karabörklü, HEADD Başkanı Yelda Acar-Gösterişli, MTK Grubu temsilcisi Ahmet Deliaslan, ATİB, DİTİB, IGMG, İKMB, Islamrat temsilcileri çok sayıda cami dernekleri temsilcisi, çeşitli alanlarda faal STK temsilcileri, iş insanları basın mensupları ve daha isimleri zikredilmeyen 100’e yakın davetli misafir katıldılar.
İftar proğramı mekan sahibi dernek Hamidiye Camii temsilcisi Kemal İşler‘in katılımcıları kışa selamlamasıyla başladı.
Frankfurt Türk Cami Dernekleri Çalışma Birliği Koordinatörü Dr. Hüseyin Kurt yaptığı açış konuşmasında toplantıya çok sayıda üst düzey katılımın Frankfurt ve çevresinde İslami çatı örgütlerine din hizmeti alanında rekabet amacı taşımadan Müslümanlarla ilgili dini ve sosyal konularda aynı göz hizasında muhatap olma amacıyla 2009 yılında çalışmalarına başlayan Frankfurt Türk Cami Dernekleri Çalışma Birliği’ne olan güvenin ve zikredilen amaca ulaşmada doğru yolda olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Dr. Kurt nüfusunun yarıdan fazlasını yabancı kökenlilerden oluşan Frankfurt gibi liberal ve multikültürel bir metropolde yaşamaktan mutlu olduklarını belirterek, kentin en üst üç siyasi makamının Müslüman coğrafyadan gelen siyasiler tarafından doldurulduğunu değinerek, bunun Alman halkının mağlubiyeti değil, demokrasinin bir zaferi olduğunu söyledi.
Dr. Kurt bir takım bölgesel ve küresel çatışmalar nedeniyle dünya barışının tehlikede olduğunu ve bu, krizlerin bilhassa 7. Ekim 2023 tarihinde ortadoğuda patlak veren krizin, Frankfurt’ta yaşayan Müslümanları da doğrudan etkilediğini belirterek, cami dernekleri olarak Alman devletinin tarihinden gelen hassasiyetlerinin bilincinde hareket ederek, bilhasssa Ortadoğuda patlak veren Filistin/İsrael krizinde toplumu yatıştırıcı bir tutum izlediklerini, aylardır devam eden ve onbinlerce büyük bir bölümü bir çocuk, sivilin hayatını kaybettiğı krizin, en kısa zamanda kalıcı bir ateşkesle sona ermesini diledi.
Dr. Kurt dinler arası barış olmadan dünyaya barış gelmesinin zor olduğunu, bilhassa Ortdadoğu’da kalıcı barışın tesisi için semavi dinler ve dinlerin mensupları arasında barışın tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Rat der Religionen kuruluşu temsilcilerinin teşrifleri için teşekkür eden Dr. Kurt, Müslümanlar olarak Rat der Religionen faaliyetlerine diğer din mensupları ile aynı göz hizasında katkıda bulunmayı amaçladıklarını ve bununla ilgili Rat der Religionen görüşmeleri devam ettirme niyetinde olduklarını söyledi. Dr. H. Kurt başta Hamidiye Camii Başkanı Rahmi Şeker olmak üzere, toplantı mekanını ve iftar menüsünü kışa sürede hazırlamada katkı ve desteği olan herkese teşekkür etti.
Frankfurt Şehir Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, bu yıl Ramazan ayı ve iftar programlarının kamuoyunda ayrı bir dikkat çektiğini, bununda sebebinin, 10 Mart 2024 akşamı itibariyle Frankfurt’un meşhur Fressgasse Caddesinde ilk defa Ramazan aydınlatması uygulamasına başlaması olduğunu belirterek, malum çevrelerden gelen tüm itirazlara rağmen Frankfurt’ta cemaati bulunan diğer dinlerin nasıl kamusal alanda görünmelerine imkan veriliyorsa, inanç gruplarını birbirine düşürülmesine fırsat vermeden Müslümanların da böyle bir uygulamayla merkezi kamusal alanda görünmelerini kararlı bir şekilde sağladıklarını söyledi ve Müslümanlara hayırlı Ramazanlar diledi.
Frankfurt Belediye Başkanı Mike Josef, camiler birliğinin iftar proğramına çeşitli din ve milletlerden üst düzey geniş katılımın bu kuruluşa olan güvenin yanında bir yönde, Frankfurt kentinin hoşgörü ve çeşitliğini de sembolize ettiğini belirterek, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği merkezi Brüksel’de Frankfurt’un bilhassa bu özelliğini öne çıkararak „AB Kara Para ile Mücadele“ kurumunun Frankfurt’a gelmesi başarısını sağladıklarını söyledi. M. Josef, kim kendinden ve kendi gibi olmayana önyargı ve klişelerle yaklaşıyor inanç gruplarını birbirine düşürmeye çalışıyorsa onun hümanist temeli terkettiğini ve bunu önlemek için mücadele edeceklerini söyleyerek, Müslümanların Ramazan’ını tebrik etti.
TC. Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, başarılı çalışmaları için camiler birliğine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Ramazan ayında tutulan orucun sosyal ve manevi yönlerine değinerek en çok bu ayda ihtiyacı olanların ihtiyaçlarının giderildiğini belirtti ve Ortadoğudaki onbinlerce, önemli bir bölümü çoçuk, masum sivillerin hayatlarını kaybetmeye devam ettiği krizin bir önce sona ermesi, yerini kalıcı barışa bırakmasını diledi. E. Tunçer bu senelerde Ramazan ayı ile aynı günlere denk gelen Anadolu, Kafkasya Farisi ve Ortaasya bölgelerinde baharın gelişinin coşkuyla karşılandığı/kutlandığı Nevruz bayramına değinerek herkesin Nevruz bayramını kutladı.
Fas Başkonsolosu Khalifa Ait Chaib ve ABD Başkonsolosluğu temsilcisi Michael Garrote, kısa selamlama konuşmalarında camiler birliğinin iftar programına davet edilmekten memnuniyetlerini dile getirerek, Müslümanlara hayırlı Ramazanlar dilediler.
Haham Andres Steimann kendi getirdiği Musevilere has „Challa“ denilen susamlı ekmeğin dostluğun bir sembolü olarak iftar menüsüne eklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Müslümanların oruç tuttuğu ve bu çerçevede gündüzleri yemedikleri su içmedikleri bir zaman biriminde adı „Fressgasse – Yemek Yeme Sokağı“ denilen bir merkezi bir caddede Ramazan aydınlatması yapılmasının güzel bir mizah olduğunu belirterek, Müslümanların Ramazanını tebrik etti.
Kilise adına söz alan Dr. F. Van der Velden, 17 sene Mısır‘da görev yapmış bir Hıristiyan din adamı olarak bir ülkede dini azınlık olarak yaşamanın ne demek olduğunu iyi bildiğini belirterek, Alman toplumu içerisinde dini bir azınlık olarak Müslümanların böyle geniş katılımlı bir etkinlik düzenlemesinin bu toplumda kabul gördüklerinin bir işareti olduğunu vurguladı ve bu çerçevede çeşitli dini inanç gruplarından oluşan Rat der Religionen kuruluşunun da önemli ve desteklenmesi gerek bir kuruluş olduğunu söyleyerek Müslümanların Ramazanını tebrik etti.
Katılımcılardan ilahiyatçı ve eğitimci Mustafa Cimşit bu tür davetlerin, Müslümanların dini hayatlarının kamusal alanda da kabul görmesinin önemli temel taşları olduğunu vurguladı. Kendisinin Yahudi-Müslüman Eğitim Enstitüsü müdürü olması nedeniyle bu kabulün, toplum barışı için olmazsa olmazlardan biri olduğunu çok iyi bildiğini ve gelecek nesillerin ayrımcılık yaşamaması için son derece kıymetli olduğunu belirtti.
M. Cimşit Ramazan ayının, Müslümanların açlık ve susuzluk üzerinden nefis terbiyesi eğitimi aldığını ve bunun şiddet önleme eğitimi de olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca Ramazan ayının, gönül alma ayı olduğunu ve en karşıtların dahi bir araya gelmesine vesile olduğunu vurguladı.
Yapılan konuşmalardan sonra Hamidiye din görevlisi Mehmet Yaygın tarafından okunan akşam ezanından sonra misafirlere mercimek çorbası, pilav, kavurma ve taze fasulye yemeğinden oluşan iftar menüsü takdim edildi. İftar programı, İmam Mustafa Çimşit tarafından okunan sofra duasında Türk çayı eşliğinde masa sohbetleri halinde akşam geç saatlere kadar devam etti.
Frankfurt Türk Cami Dernekleri Çalışma Birliğinin etkinliği ile ile ilgili bir değerlendirme yapan Frankfurt Yabancılar Meclisi ayrımcılıkla mücadele sorumlusu Dr. Dr. Iranbomy, iftar programının dinlerin ortak noktası olması gereken barış, tevazu, şefkat, sevgi gibi önemli değerleri öne çıkardığını vurgulayarak, Ramazan ayının dinlerin insan hayatında önemi, insanın varoluş amacı, dünya barışına katkısı gibi son derece önemli konular üzerinde düşünmeye sevkeden yaradanın önemli bir hediyesi olduğunu ve camiler birliğinin bu „hediyeyi“ en iyi şekilde değerlendirdiğini söyledi.
Almanya’da yaşlılar giderek yoksullaşıyor!..